KESK: Demokratik, Adil Bir Çalışma İstiyoruz

KESK: Demokratik, Adil Bir Çalışma İstiyoruz

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Hatay Şubeler Platformu üyeleri, 4 milyon kamu emekçisini ve 2,5 milyon emekliyi doğrudan ilgilendiren toplu sözleşme sürecinin önemli bir aşamasında olduklarına vurgu yaparak, demokratik, adil bir çalışma istemini bir kez daha haykırdı.

4c4b4.jpg

KESK’e bağlı sendikaların üyeleri adına basın açıklamasını okuyan Hatay Eğitimsen Şube Başkanı Özgür Tıraş, ülkenin dört bir yanında alanlarda olduklarını ifade ederek, “Öncelikle ifade etmek isteriz ki yıllardır yaptığı her yasal düzenlemede, mevzuat değişikliğinde bizlerin taleplerini yok sayan, tüm bunları tek taraflı olarak belirleyen, ‘ben yaptım oldu’ diyen bir iktidarla karşı karşıyayız” dedi.

TOPLU SÖZLEŞME    Mevcut iktidarın işçilerden, emekçilerden, günden güne yoksullaştırılan milyonlardan adım adım koptuğuna, iktidar için önemli olan tek şeyin sermayenin, patronların ve yandaşların çıkarları olduğuna işaret eden Tıraş, “Bugün geldiğimiz noktada; başta derin bir yoksulluk, sefalet, güvencesizlik, angarya çalışma, vergi yükü, kamuya girme ve görevde yükselmede mülakat, torpil ve ayrımcılık gibi yüzlerce sorun ile karşı karşıyayız. Tüm bunlara rağmen çalışanı ve emeklisi ile 6,5 milyonluk devasa bir kitle olarak ‘toplu sözleşme’ adı altında bir kez daha İktidar-Hakem-Yandaş yapıdan oluşan Bermuda Şeytan Üçgenin içine hapsedilmek isteniyoruz. Gerçek Bir Toplu Sözleşme Düzeni Grev Hakkı Olmadan Düşünülemez! Bunun için öncelikle; başta ILO sözleşmeleri olmak üzere uluslararası sözleşmelerle, evrensel sendikal hak ve özgürlüklerle uyumlu, Grev hakkı ile tamamlanmış, kadın kamu emekçilerinin kendi talepleri ile masada temsil edildiği gerçek bir toplu sözleşme istiyoruz” ifadesini kullandı.

İNSANCA YAŞAMAK   “İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz! Bunun için maaşlarımıza altışar aylık zam, enflasyon farkı, seyyanen zam veya kümülatif yalanlar değil, gayet net bir talepte bulunuyoruz. Hiçbir kamu emekçisinin maaşı yoksulluk sınırı altında kalmasın, en düşük maaşı yoksulluk sınırının üzerine çıkarın diyoruz” diyen Tıraş, kamu emekçilerinin maaş artışlarına ilişkin “Haziran itibari ile yoksulluk sınırı 85 bin TL, evli, eşi çalışmayan, 2 çocuklu en düşük kamu emekçisi maaşı ise Haziran 2025 itibari ile 43 bin 690 TL’dir. İşin özü tüm kamu emekçilerinin Haziran’da aldıkları maaşlarının Temmuz 2025 itibari ile %94 artırılmasını talep ediyoruz” dedi.

4c4b4_copy.jpg

GÜVENLİ GELECEK   Eş yardımının 4 bin TL’ye, birkaç günlük bez, mama harcamasına dahi yetmeyecek kadar trajikomik seviyede olan çocuk yardımının her çocuk için 5 bin TL’ye çıkarılmasını, konut sahibi olmayan tüm kamu emekçilerine de büyükşehirler için 13 bin 500 TL, diğer şehirlerde ise 11 bin TL kira desteği verilmesini istediklerini de açıklamalarında yer veren KESK üyeleri, “Ulufe dağıtır gibi değil GERÇEK BİR REFAH PAYI istiyoruz. Bunun her üç ayda bir açıklanan ekonomik büyüme oranında refah payı istiyoruz. Güvenceli İstihdam, Güvenli Gelecek İstiyoruz! Bunun için: işe almada ve görevde yükselmede-unvan değişikliğinde mülakatın kaldırılmasını, kariyer ve liyakatin esas alınmasını,  örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılmasını, sendikal hak ve özgürlüklerin önünün açılmasını, sendikal ayrımcılığa son verilmesini istiyoruz” derken, açıklamalarındaki diğer beklentilerini de şöyle sıraladı: “Kadın kamu emekçilerine; çalışma yaşamında uygulanan, cinsiyetçiliğin, ayrımcılığın, mobbingin son bulmasını, İstihdam, terfi ve unvan değişikliklerinde cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını istiyoruz. Tek çare vardır. O da emek karşıtı bu düzende hangi sendikanın üyesi olursa olsun yıllardır kaybedenlerin yan yana gelmesi, omuz omuza vermesinden geçmektedir. Grevli Gerçek Bir Toplu İş Sözleşmesi, İnsanca Yaşamaya Yetecek Ücret Güvenceli İstihdam, Güvenli Gelecek Demokratik, Adil Bir Çalışma Yaşamı ve Halktan Yana Bir Kamu Hizmeti İçin mücadelede birleşmekten geçiyor. Biz KESK olarak bu mücadeleyi daha da büyütmek için, tarafları belli, tek ayaklı masaların değil emekçilerin gerçek taleplerini kararlılıkla savunmaya devam edeceğiz.”

Image

GÜNEY RÜZGARI YAYINCILIK TANITIM
Tel. : (326) 214 86 49
GSM : (532) 473 31 41
Güllübahçe Mah. Silahlı Kuvvetler Caddesi No: 28/A-1 Antakya/HATAY

HATAY

Hava Durumu Veri Kaynağı: weather forecast Samandag 30 days