BELEDİYELERİN HİZMET KAPASİTESİ GÜÇLENDİRECEK 

BELEDİYELERİN HİZMET KAPASİTESİ GÜÇLENDİRECEK 

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), belediyelerin hizmet kapasitesini artırmaya ve şehirlerin dayanıklılığını güçlendirmeye yönelik iki önemli protokole imza attı. TBB’nin Safranbolu Belediyesi ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile gerçekleştirdiği iki ayrı iş birliği protokolü, TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız tarafından imzalandı.

4569jpeg_copy.jpg

TBB ana hizmet binasında düzenlenen imza törenlerinde; belediyelerin alt ve üst yapı, bakım-onarım, su ve çevre hizmetlerine destek sağlamayı amaçlayan “Ortak Hizmet Projesi Protokolü” ile kentlerin afetlere karşı daha hazırlıklı, dayanıklı ve dirençli hale gelmesini hedefleyen “Hızlı Tarama Yöntemi ile Kapasite Geliştirme Projesi” kamuoyuna duyuruldu.

Safranbolu Belediyesi ile hayata geçirilecek “Ortak Hizmet Projesi Protokolü” kapsamında, belediyelerin teknik ve operasyonel kapasitesinin güçlendirilmesi, hizmet sunumunda etkinliğin artırılması ve yerel yönetimler arasında iş birliğinin geliştirilmesi hedefleniyor. JICA iş birliğinde yürütülecek “Hızlı Tarama Yöntemi ile Kapasite Geliştirme Projesi” ise özellikle afet risklerinin azaltılması, mevcut yapı stokunun değerlendirilmesi ve daha güvenli ve sürdürülebilir şehirlerin inşasına katkı sağlamayı amaçlıyor.

78965jpeg.jpg

TBB, imzalanan bu iki protokolle hem belediyelerin günlük hizmet kapasitesini güçlendirmeyi hem de uzun vadede kentlerin dirençlilik düzeyini artırmayı hedefliyor. Bu iş birlikleri, yerel yönetimlerin daha etkin, daha hazırlıklı ve daha sürdürülebilir bir yönetim anlayışıyla çalışmalarına önemli katkı sunacak.

PİLOT UYGULAMA         Proje kapsamında pilot bölge olarak Batı Karadeniz seçilirken 91 belediyeye projenin duyurusu yapıldı. İlk etapta 27 belediyeden talep gelirken TBB’nin koordinasyonunda TBB ve İBB’nin görevlendirdiği üyelerden oluşturulan Değerlendirme Komisyonunun incelemesi sonucunda ise Safranbolu Belediyesi ile hizmete başlanması kararlaştırıldı. Mali kaynakların etkin kullanımı, atıl ekipman oluşumunun önlenmesi ve belediyelerde sürdürülebilir hizmet kapasitesinin artırılmasını hedefleyen proje; TBB tarafından tahsis edilecek greyder, kazıcı yükleyici, damperli kamyon, kombine kanal açma ve ekskavatör gibi iş makineleri ile İBB’nin deneyimli ve uzman kadrolarını bir araya getiriyor.

Birlik ana hizmet binasında gerçekleştirilen törenle TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız ile Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse protokolü imzaladı. Törende konuşan Yıldız, uygulamanın yaygınlaştırılması gerektiğine dikkati çekerken bölgeden taleplerin alındığını ve bu doğrultuda fizibilite çalışmalarının yapıldığını belirtti. Köse de özellikle küçük belediyelerde personel ve teknik ekipman eksikliğinden söz ederek projenin önemine vurgu yaptı.

KAPASİTE GELİŞTİRME           Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) arasında geliştirilen “Hızlı Tarama Yöntemi ile Kapasite Geliştirme Projesi”nin imza töreni TBB ana hizmet binasında yapıldı. Törene, TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız, JICA Türkiye Kıdemli Başkan Yardımcısı Shusaku Kawai, JICA Program Sorumlusu Aylin Çelik ve TBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Şengül Altan Arslan katıldı.

Proje ile güvenli kentlerin inşasına ve yurttaşların sağlıklı, huzurlu yaşam koşullarına erişimine katkı sunulmasının hedeflendiğini ifade eden Yıldız, JICA öncülüğünde hayata geçirilen projenin, yerel yönetimlere afetlere karşı direnç konusunda önemli bir kaynak ve bilgi birikimi kazandıracağına vurgu yaptı. 

Üç yıl süreyle yürütülecek proje ile; hızlı tarama yöntemlerinin geliştirilerek daha fazla yapı tipine uygulanabilir hale getirilmesi, İstanbul başta olmak üzere pilot belediyelerde uygulama sayısının artırılması, yeni teşvik mekanizmalarının geliştirilmesi ve belediyeler için bir “Belediye Politika Araç Seti” oluşturulması planlanıyor.

JICA Türkiye Kıdemli Başkan Yardımcısı Shusaku Kawai, projenin daha dayanıklı ve daha dirençli şehirler oluşturma yolunda büyük bir rol üstleneceğine inandıklarını belirtti. TBB ile JICA arasındaki iş birliğin yıllardır güçlü bir şekilde devam ettiğine dikkati çeken Kawai, “Özellikle 2023 yılında yaşanan depremden sonra TBB ile iş birliğimiz devam etmiştir” dedi. 

Image

GÜNEY RÜZGARI YAYINCILIK TANITIM
Tel. : (326) 214 86 49
GSM : (532) 473 31 41
Güllübahçe Mah. Silahlı Kuvvetler Caddesi No: 28/A-1 Antakya/HATAY

HATAY

Hava Durumu Veri Kaynağı: weather forecast Samandag 30 days