Hatay’ın Yayladağı ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen “Fransız İşgali'nden Türkiye'ye Kavuşma Sürecinde Yayladağı” konulu sempozyumda, ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 9 Şubat 1921 tarihinde düzenlenen kongre damgasını vurdu.

Yayladağı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyuma katılan konuşmacılar, bölgenin tarihi geçmişine ışık tutmayı amaçlarken, Yayladağı’nın milli mücadele dönemindeki rolünü ve Türkiye’ye katılım sürecini de farklı yönleriyle ele aldı.

HER EVDE SANCAK Sempozyumun açış konuşmasını yapan Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın, ilçenin tarihsel hafızasını kayıt altına almanın ve bu mirası gelecek kuşaklara aktarmanın belediyenin öncelikleri arasında yer aldığını ifade ederek, “Yayladağı’nın ay yıldızlı Türk Bayrağı’na sahip çıkan ilk ilçelerden biriyiz. İlçede her mahallede sancak bulunması, tarihi duruşun bir göstergesidir. İlçemiz; Hatay anavatana katılmadan 18 yıl önce Türk Bayrağını kabul etmiştir. 9 Şubat 1921’de de Mustafa Kemal Atatürk’ün, Maraş Kolordu Komutanı Selahattin Paşa’ya direktif verip Olgunlar Köyünde kongre düzenlemesi de bu sempozyumun temelini teşkil etmektedir” dedi.

Fransız işgalinin ardından Nahiye Müdürlüğüne Şenköylü Abdulselam Ağa’nın atandığını belirten Yalçın ayrıca, Fransız işgali döneminde iki savaş suçu işlendiğini, Yayladağı’ndaki silahlar toplanırken, Kessep’teki Ermenilere ait silahların toplanmadığını, Ermenilerin daha sonra Yayladağı’na inip büyük yangın çıkarttıklarını söyledi.

Yayladağı Kaymakamı Halil Yazıcı’nın konuşmasının ardından sempozyum üç oturum halinde gerçekleştirildi. İlk oturumda Anavatana katılış öncesinde Yayladağı’nın idari statüsü ve Fransız yönetimine karşı Yayladağı direnişi ele alındı. İkinci oturumda ise, Fransız manda döneminde ilçenin sosyal, ekonomik ve demografik yapısı, kültür ve eğitim başlıkları değerlendirildi. Üçüncü oturumda da Hatay seçimleri, Hatay’ın Anavatana katılışı, sınır sorununun çözümü ve Türkiye’ye katılım sonrası Yayladağı süreci ele alındı.

Sempozyumu; Yayladağı Kaymakamı Halil Yazıcı, Belen Kaymakamı Onur Şan, Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Dinç, İŞKUR İl Müdürü Abdullah Kılınç, Milli Eğitim İl Müdür Vekili Mustafa Öztürk, siyasi parti ilçe başkanları, kurum amirleri, STK ve oda başkanları, muhtarlar, belediye meclis üyeleri ve vatandaşlar izlerken, sempozyuma konuşmacı olarak; Prof. Dr. Muhammet Erat, Prof. Dr. Ömer Erden, Prof. Dr. Ali Arslan, Prof. Dr. Salim Gökçen, Prof. Dr. İsa Kalaycı, Dr. Ahmet Çaparlar, Doç. Dr. İsmail Özer ve Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Hatipoğlu katıldı.

Sunuculuğunu şair Ali Parlak'ın yaptığı sempozyuma bölgenin belleği konumundaki araştırmacı yazar Kadir Oktay katkı sunarken, sempozyum katılımcılara plaket takdimi ile sona erdi.
