Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, akademik atama, yükselme ve akademik başarı ödül töreni düzenlendi.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Atatürk Konferans Salonunda düzenlenen 2025-2026 akademik yılı törenine; Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, HMKÜ Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, Kırıkhan Belediye Başkan Yardımcısı Harun Dokgöz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ersin Can, Prof. Dr. İbrahim Halil Çerçi, Prof. Dr. Mehmet Turan, HMKÜ Kurma ve Yaşatma Vakfı Başkanı Tahsin Rende, protokol üyeleri ve akademisyenler katıldı.

Antakya Devlet Konservatuvarı öğretim üyelerinin müzik dinletisiyle başlayan programda, üniversitenin son bir yılda elde ettiği akademik başarılar ve uluslararası sıralamalardaki yükselişi vurgulandı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Veysel Eren, üniversitelerin sadece eğitim veren değil, toplumu dönüştüren kurumlar olduğunu belirterek, bu dönüşümdeki en büyük görevi akademisyenlerin üstlendiğine dikkati çekti.

Eren, “Her çalışmanız bilime katkı sunan, ülkemizin akademik gücünü artıran ve üniversitemizin uluslararası görünürlüğünü pekiştiren kıymetli bir değerdir ve bu değerin oluşmasına katkı sağlayan ortak emeğin güçlü sonuçlarını da gururla görmekteyiz” dedi.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi olarak bulundukları coğrafyadan güç aldıklarını ifade eden Rektör Eren, “Yerel yönetimler, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarıyla kurduğumuz 90'ı aşkın farklı protokol ile şehrimizle bütünleşmeye devam ediyoruz. Üniversitemizin akademik kadrosu 1132 kişiye ulaştı. 2025 yılında 26 profesör, 15 doçent ve 58 doktor öğretim üyesi ailemize katıldı. Kadromuz; 237 profesör, 152 doçent ve 287 doktor öğretim üyesi ile güçlendi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi’nin tensipleriyle 14 Mart 2025'te yürürlüğe giren %250 oranındaki geliştirme ödeneği, bilim insanına verilen değerin en somut göstergesi oldu” ifadesini kullandı.

İLK BEŞ Üniversitenin bilimsel performansının ulusal ve uluslararası listelerde üst sıralara tırmandığını kaydeden Eren, HMKÜ'nün SCImago 2025 verilerine göre ekonometri ve finans alanında Türkiye'deki 86 üniversite arasında ilk 5’e girdiğini, ayrıca üniversitenin URAP sıralamasında da bir yılda 10 basamak yükselerek 84. sıraya yerleştiğini ifade etti.
Proje üretiminde de büyük bir sıçrama yaşandığını belirten Rektör Eren, TÜBİTAK 2209 öğrenci projeleri kapsamında başvuruların 214'ten 670'e çıkarak %212’lik bir artış sağladığını, hedeflerinin ise Türkiye genelinde ilk 10'a girmek olduğunu vurguladı.

“Bu başarılar depremin izlerini sadece fiziksel binalarla değil bilimsel üretimle de sildiğimizin en büyük kanıtıdır” diyen Rektör Eren, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Apsis sisteminde yüksek performans gösteren, proje ve patent üreten tüm hocalarımızı gönülden tebrik ediyorum. Ortak akıl ve kolektif iradeyle Hatay Mustafa Kemal Üniversitesini bilim dünyasında çok daha saygın bir konuma hep birlikte taşıyacağımıza yürekten inanıyorum. Ayrıca profesörlük, doçentlik ve doktora öğretim üyeliği kadrolarına atanan kıymetli akademisyenlerimizi özellikle kutluyor, yeni unvanlarının üniversitemize ve bilim dünyasına hayırlı olmasını diliyorum.”
Törene katılan Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan ise yaptığı konuşmada, akademisyenlerin deprem sürecindeki özverisine dikkat çekti.

Çalışkan, hocaların ailelerinden uzakta, zorlu konteyner şartlarında dahi şehri ve üniversiteyi terk etmeyerek bilim üretmeye devam etmelerinin takdire şayan olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından 2025 yılında ulusal ve uluslararası yayın, proje ve patent çalışmalarıyla üstün performans gösteren akademisyenlere plaket ve teşekkür belgeleri takdim edildi. Tören, akademik unvan alan öğretim üyelerine binişlerinin giydirilmesi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
