Samandağ -Antakya ve İskenderun İlçeleri Kültür, Yardımlaşma, Dayanışma ve Çevre Gönüllüleri Derneği (ASİ-DER) Yönetimi, her yıl geleneksel olarak kutlanan 14 Temmuz / Evvel Temmuz Bayramı nedeniyle yayınladığı kutlama mesajında; kutlama ve bayramların, geçmişten geleceğe uzanmanın teminatı olduğuna vurgu yaparken, insanlık üretmenin iyiliği örgütlemekle mümkün olduğuna dikkat çekti.
Öncelikli olarak Arap Aleviler’in kutladığı Evvel Temmuz Bayramının ayrıca Havariler Bayramı olarak kutlandığına da işaret eden ASİ-DER Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Usluoğlu açıklamasında, “Sümerlerden bu yana bölgemizde süren, Arami kültür ve dil dokusunun bölgemizde etkin- egemen olması ile Temmuz- Demmuz dan, Fenike- Ba’al Kültüne ve Adonis kültüne evrimleşen, daha çok kültürel bir kutlama içeriğine sahip olan ancak Arap Alevilerin kimlik tanımlaması sosyolojik olarak etno- din nitelik taşıdığından; ayrıca Arap Alevilerde Havariler bayramı olarak ta dini bir boyut alan Evvel Temmuz Bayramı, tıpkı Kuzelle/ Ras es seni ( 14 Ocak), Kıddes (19 Ocak), Hariret Adar (14 Mart) ve bir bütün olarak 7 Kubbe anlayışı ile insanlık üretmenin ve insan merkezli olmanın tüm değerleri ile dünyada var olmuş tüm uygarlık değerlerini merkezine alarak, insanlık tarihinin en kadim kültürel mirasını Arap Alevilerin taşıdıklarının kesin delillerini verir. Bu gerçeklik ile kutlama ve bayramlar, ister inançsal ya da kültürel olsun, geçmişten geleceğe uzanmanın teminatıdır!” dedi.
Günümüzde Suriye’deki Aleviler üzerine yürütülen sistematik olarak tehcir/ göçertme, mülklerine el koyma, kadınlarına cinsel şiddet ve kaçırma, açlık, yoksulluğa mahkum etme ve soykırıma rağmen, “İyilik iyidir” ilkesi ile bölgemizde ve dünyada örgütlenmiş olan kötülüğe karşı “İyiliği örgütleme”nin insanlık üretmenin ve yeniden medeniyeti inşaa etmenin bir zorunluluk olduğuna işaret eden Usluoğlu, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Bu çerçevede insani değerleri önceleyen, eşit, adil, özgür, ekolojik, cinsiyetçi olmayan bir dünya ve ‘Küresel Çapta Bir Uygarlık’ tahayyülü olan herkesin bayramını kutlarım.”
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.