Bu alana reklam verebilirsiniz Sol kule (geniş ekran) · 160×600 px
(326) 214 86 49
Reklam
08 Ekim 2026, Perşembe
Reklam
Vefat Edenler
Reklam
Türkiye (Ulusal)

43 bin yatırımcı için ödeme günü bugün! 17 fonda ödemeler başladı; Yatırımcı parasını nasıl alacak?

Fon soruşturması kapsamında 1 milyon liraya kadar parası bulunan küçük yatırımcıların ödemeleri bugün başlıyor. Peki ödemeler nasıl yapılacak, ne kadar sürecek? CNN TÜRK ekibinden Nisan Korkmaz, uzman konuğuna sordu.

3 dk okuma 0
43 bin yatırımcı için ödeme günü bugün! 17 fonda ödemeler başladı; Yatırımcı parasını nasıl alacak?
Kaynak CNN TÜRK

Fon soruşturması kapsamında 1 milyon liraya kadar parası bulunan küçük yatırımcıların ödemeleri bugün başlıyor. Peki ödemeler nasıl yapılacak, ne kadar sürecek? CNN TÜRK ekibinden Nisan Korkmaz, uzman konuğuna sordu.

Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

FON SORUŞTURMASINDA TASFİYE SÜRECİ BAŞLADI

Fon soruşturması kapsamında tasfiye süreci resmen başladı ve yatırımcılara ödemeler yapılmaya başlanıyor. Ödeme takvimini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz duyurdu. Peki detaylar neler? Ödemeler nasıl, kimlere ve ne kadar yapılacak?

Bu alana reklam verebilirsiniz Haber – metin içi · 640×320 px
(326) 214 86 49

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Abdulkadir Develi anlattı;

‘’Öncelikle burada 1 milyon liranın altında parası olanlar ödemelerini alacaklar. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızın da ifade ettiği gibi, esas olan yatırımcıların parasının fondan ödenmesidir. Yani burada herhangi bir kamu kaynağı kullanılmayacak.’’

HAZİNE KAYNAĞI KULLANILMAYACAK

‘’Bu aslında oldukça önemli bir duruş; çünkü her fon kendi yatırımcısının parasını ödeyecek ve süreç Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun verilerine göre yönetilecek. İlk olarak 1 milyon liranın altında parası olanların iadesi yapılacak. Bu da çok ciddi bir oran. Yatırımcıların çoğunun parası bu tutarın altında olduğu için, bu adım ciddi anlamda bir mağduriyeti giderecek.’’

Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

NE KADAR SÜRECEK?

5-6 aylık bir süreç öngörülüyor, çünkü bu dönemde fahiş ve yüksek miktarda kâr elde ederek çıkanlardan bu paraların mahsup edilmesi, yani geri getirilmesi sağlanacak. Aynı doğrultuda, 1 milyon liranın üzerindeki yatırımcıların da bu 5-6 aylık süreç içerisinde ödemelerini alması amaçlanıyor.Sermaye piyasalarının tamamını ilgilendiren bir risk durumu söz konusu değil. Toplam hanehalkı varlıklarının yüzde 2,7'sini, toplam fon portföylerinin ise yüzde 7,7'sini oluşturuyor. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı da bunu belirtti. Yani fonda yaşanan bu krizin sınırlı olduğunu rakamlardan net bir şekilde anlayabiliyoruz.

BANKACILIK SİSTEMİNDEN FARKLI BİR YAPI

‘’Yaklaşık 3 haftadır krizin sınırlı bir kesimde yaşandığına herkes vurgu yapıyor. Bankacılıkta olduğu gibi burada bir devlet garantisi yok; fon piyasalarında her fon, kendi yatırımcısının parasını iade etmekle görevli ve bunu yapmak durumunda olacak. Özetle; 1 milyon liranın altındakiler hemen, üzerindekiler ise 4-5 ay içerisinde, fahiş kâr elde edip dışarı çıkanların paralarının geri alınmasıyla birlikte ödemelerini alacak. Bu süreçte kesinlikle hazine kaynağı kullanılmayacak.’’

Toplamda tasfiye edilecek 131 fon ve bu fonlarda 455.758 tekil yatırımcı olduğu açıklanmıştı. Dün Cumhurbaşkanı Yardımcısı da bu toplam yatırımcıların büyük bir bölümünün, 5-6 aylık süreci beklemeden ekim ayında ödemelerini alacağını belirtti.

‘’1 milyon liranın altında olanlar almaya başlayacak ki süreç zaten fiilen başladı. Yatırımcıların çoğunluğu bu sınırın altında olduğu için, 455.758 tekil kişinin birçoğu 4-5 aylık sürece kalmadan parasını almış olacak.’’

YOL HARİTASI NE OLACAK?

Tasfiye sürecinin açıklandığı ilk günlerde Ziraat Bankası ve İş Bankası'nın görevlendirildiği belirtilmişti.

Bu geri iade süreci için bankaların çalışması gerekiyor. Bu doğrultuda Ziraat Bankası ve İş Bankası görevlendirildi. Yatırımcıların mal varlığı tespiti de yapıldı; çünkü ne zaman girdikleri, ne kadar para yatırdıkları, ne zaman ve ne kadar parayla çıktıkları, fahiş ya da normal kâr mı elde ettikleri kayıtlı olarak incelendi. Bu tespitler Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından bizzat yapıldı ve bankaların saklama faaliyetleri resmi olarak devreye alındı. Önümüzdeki süreçte bu 17 fonun ödemesi bizzat gerçekleştirilecek. Çalışmalar bu aşamada büyük ölçüde tamamlandı.

Video haberler

06:00

43 bin yatırımcı için ödeme günü bugün! 17 fonda ödemeler başladı; Yatırımcı parasını nasıl alacak?

00:31

'Haysiyet'te Uğurum 58 Kontrolden Çıktı, Mehmet Yetişti! Doğukan Güngör'den Hollywood Refleksi

00:31

Yeni görüntü: Maltepe'deki bina çökmeden önce çatlakları görüntülemişler

Kaynak: CNN Türk – haberin aslı
Bu haberi paylaşın
Bu alana reklam verebilirsiniz Haber – metin sonu · 728×90 px

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

İlgili Haberler