EĞİTİM MASRAFLARI CEP YAKIYOR

EĞİTİM MASRAFLARI CEP YAKIYOR

Okulların açılmasına sayılı günler kala aileleri yalnızca okul kıyafeti ve kırtasiye masrafları değil; servis, beslenme ve günlük ulaşım giderleri de bekliyor. Devlet okullarında eğitim ücretsiz olsa da çocuğun okula ulaşması ve temel ihtiyaçlarının karşılanması aile bütçesine yük getiriyor.

Ülkem Okuyor Derneği Başkanı Havva Ertuğrul: “Çocuğu okula göndermek ücretsiz değil. Eğitim hakkı, çocuğun kapıdan okula girene kadar olan ihtiyaçlarını da kapsamalı” açıklamasında bulundu.

Bir öğrencinin çantasını hazırlamak için çanta, defter, kalem, kalem kutusu, boya, cetvel, matara ve çeşitli kırtasiye malzemeleri gerektiğini, buna her gün doldurulması gereken beslenme çantasının da ekleneceğini hatırlatan Havva Ertuğrul, “Çocuğun sırtındaki çantaya baktığımızda sadece bir çanta görüyoruz. Oysa içini doldurmak başlı başına bir masraf. Bunların üzerine her gün beslenme gideri ve ulaşım ekleniyor. Aileler eğitim için ciddi bir bütçe ayırmak zorunda kalıyor” dedi.

EN UCUZ SERVİS 5 BİN LİRA            Servis ücretlerinin mesafeye ve güzergâha göre değiştiğini belirten Ertuğrul, en düşük servis ücretlerinin 5.000 TL’den başladığına dikkat çekti.

“İki çocuğu okula giden bir aileyi düşünün. Sadece servis için aylık binlerce lira ödeyebiliyor. Bunun üzerine kırtasiye, çanta, kıyafet ve beslenme giderlerini ekleyin. ‘Eğitim ücretsiz’ demek bu ailelerin yaşadığı gerçek maliyeti karşılamıyor” diyen Ertuğrul, eğitim hakkının yalnızca okulda verilen derslerden ibaret olmadığını belirterek, devletin ekonomik olarak dezavantajlı ailelerin çocuklarına servis, temel kırtasiye ve beslenme desteği sağlaması gerektiğini söyledi.

“Bir çocuk okula aç gidiyorsa, servise para yetmediği için okula ulaşamıyorsa veya temel eğitim araçlarına sahip olamıyorsa eğitimde fırsat eşitliğinden söz edemeyiz. Bir çocuğun eğitimi ailesinin gelirine bırakılmamalı” diyen Ülkem Okuyor Derneği, yeni eğitim öğretim yılı öncesinde eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması için çocukların yalnızca okulda değil, okula ulaşırken ve eğitim sürecindeki temel ihtiyaçlarında da desteklenmesi çağrısında bulundu.

Image

GÜNEY RÜZGARI YAYINCILIK TANITIM
Tel. : (326) 214 86 49
GSM : (532) 473 31 41
Güllübahçe Mah. Silahlı Kuvvetler Caddesi No: 28/A-1 Antakya/HATAY

HATAY

Hava Durumu Veri Kaynağı: weather forecast Samandag 30 days