reklam1

 

reklam1

HABERLER

AİLE HEKİMLERİ İSYAN ETTİ: EZİYET YÖNETMELİĞİNİ GERİ ÇEKİN!

1 Kasım’da yürürlüğe giren yönetmelik üzerine iş bırakma eylemini başlatan sağlık çalışanları, “İyi çalışan sağlık sistemine ihtiyacımız var, performans ve ödeme yönetmeliğine değil” diyerek, Sağlık Bakanlığına “Eziyet Yönetmeliğini Geri Çekin” çağrısında bulundu.

301a3606 f5f1 43a5 b245 b25ba317deeb

Hatay İl Sağlık Müdürlüğü hizmet binası önünde bir araya gelen sağlık çalışanları, kararlılıklarının göstergesi olarak ilk etapta 5-7 Kasım 2024’te (Salı-Çarşamba-Perşembe) üç gün süreyle iş bırakacaklarını belirtip, ortak açıklama yaptı.

GÖRÜYORUZ       Her gün yüzbinlerce vatandaşı sağlığına kavuşturmak, hastalanmalarını önlemek için aile sağlığı merkezlerinde aralıksız çalışan hekimlerin, sağlık çalışanlarının örgütleri olarak; sağlık sisteminde yaşanan ve yenidoğan skandalı ile görünür hale gelen büyük sorunları görüp bildiklerine işaret edilen açıklamada, henüz yenidoğan skandalı ortaya çıkmadan önce de Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği’nin bu sorunlara çözüm olmayacağını duyurduklarına vurgu yapıldı.

2024 11 05 2

“Ucube Yönetmelik” olarak nitelendirip eleştiren Aile Hekimi Dr. Ali Kanatlı, aile hekimleri ve çalışanlarının önemsenmesi gerektiğinin altını çizerek, “Türkiye’nin sağlığı bizden sorulur. Ne yapmak istiyorsanız, ilk önce bizimle görüşün” derken, ortak açıklamayı SES Hatay Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Sibel Canbolat okudu.

Yönetmeliğin eksik, hatalı yönlerini ve çözüm önerilerini bakanlık yetkililerine aktarmalarına rağmen, bakanlığın tüm uyarı, öneri ve eleştirileri duymazdan gelip yönetmeliği yürürlüğe soktuğunu belirten Canbolat, “Yürürlüğe giren bu yönetmelik halkın sağlığına ve hekimlerin, sağlık emekçilerinin haklarına bir katkı sağlamayacaktır” ifadesinde bulundu.

2024 11 05

KALİTE DEĞİL SAYI        Yönetmeliğin; Koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik gerekli düzenlemeleri içermediğini, Hastalara ve koruyucu hekimlik uygulamalarına yeterli zaman ayrılabilmesine fırsat vermediğini, Kendi içinde taşıdığı çelişkili uygulamalar ile hekimlerle hastaları karşı karşıya getirerek şiddete zemin hazırladığını, Belli ilaç gruplarının reçetelenmesi ve sevkleri sınırlayarak hekim bağımsızlığına müdahale edildiğini savunan sağlık çalışanları açıklamasında; “Karmaşık hesaplamalar ile ulaşılması mümkün olmayan, ulaşılsa bile halk sağlığı için faydasız performans kriterleri içermektedir. Yapılan işin kalitesine değil sayısına değer vermektedir. Hekimlerin ve aile sağlığı emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldırmaktadır” denildi.

Yürürlüğe giren yönetmelik ile Aile sağlığı merkezinde mevcut ebe ve hemşire eksikliğini gidermek şöyle dursun artacak olan istifalar ile pek çok birimin geçici görevlendirmeler ile hizmete devam etmek zorunda kalmasına yol açacağı da belirtilen açıklamada, şu görüşlere de yer verildi: “Bu yönetmelik, çalışma koşullarını eziyete dönüştürecek bir yönetmeliktir. Halkın sağlığını, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük hakları ve çalışma koşullarını iyileştirmek bir yana yaşanmakta olan sorunları daha da derinleştirecektir.”

Ortak açıklamaya; Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hekim Birliği), Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları, Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (HekimSen), Hürriyet Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hürriyet Sağlık Sen), Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği (Sa-Ha Der), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (Tabip-Sen), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) destek verdi.