Antakya Doğa Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Dr. Biyolog Samim Kayıkçı, Hatay'daki endemik türlerinden biri olan ve bazı yörelerde Ölmez çiçek olarak bilinen, bazı yörelerde de Kuddeme ya da Altınotu'nun özelliklerini tanıttı.
Yunanca "“Helichrysum” adıyla bilinen, “helios” (güneş) ve “krysos” (altın) kelimelerinden türetildiğine dikkat çeken Kayıkçı, Hatay'ın yüksek rakımlarında yetişen bitkinin çiçeklerinin sahip olduğu “izosalipurpozit” adı verilen bir kimyasal madde nedeniyle altın sarısı renginde olduğunu söyledi.
Bitkinin çiçekleri koparıldıktan sonra da uzun süre canlı renklerini koruduğuna işaret eden Kayıkçı, "Sahip olduğu zengin kimyasal kompozisyon antiviral, antifungal, antimikrobiyal ve anti-enflamatuar etkiler göstermektedir. Bitkinin, grip, pankreas hastalıkları ve asabiyet tedavisinde kullanıldığı rapor edilmiştir"dedi.
Ülkemizde, bitkinin çiçeklerinden hazırlanan çayın, idrar sökücü, safra sökücü ve böbrek kumu dökücü olarak kullanıldığı rapor edildiği, Mersin ilinde yaşayan Yörüklerin, bitkiyi, mide ağrısı tedavisi için kullandığı; Bursa ilinde de, yerel olarak 'Alay Çiçeği', 'Altınbaşak', 'Sarı Çiçek' ve 'Yayla Çiçeği' isimleriyle bilindiğini belirterek, "Bitkinin, böbrek taşlarından kaynaklanan ağrıların geçirilmesi ve böbrek kumlarının düşürülmesi amacıyla kullanıldığı; Aydın ilinin Kuşadası ilçesinde 'Altınotu' ismiyle bilinen bitkinin, toprak üstü kısımlarından hazırlanan infüzyonun, böbrek taşı düşürmede kullanıldığı; İlimizde, yerel olarak, 'Khara nnehil' olarak isimlendirilen bitkinin, öksürük, mide ağrıları, gastrit ve ülser tedavisinde kullanıldığı rapor edilmişti" ifadesini kullandı.