reklam1

 

reklam1

HABERLER

HBB'den “Hatay’ın Evlatlarına Değer” Projesi

Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB), “Hatay’ın Evlatlarına Değer” sloganıyla yürüttüğü eğitime destek projesi devam ediyor.

029ebe54 4003 43ef ac31 1dc2aab68bc8

HBB İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığına bağlı Antakya Destek Eğitim Merkezi, 2024-2025 eğitim öğretim döneminde merkezi sınavlara en iyi şekilde hazırlanmaları için toplamda 439 öğrenciye ücretsiz Liselere Geçiş Sistemi (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) hazırlık kursları sunuyor.

Destek Eğitim Merkezinde öğrencilere ücretsiz ulaşım, konu anlatımlı kitaplar, soru bankaları ve kırtasiye desteği sağlandığına değinen yetkililer, eğitimci kadrosunda, alanında uzman öğretmenlerin görev yaptığına işaret ederek, "Kurslarda merkezi sınavlara hazırlık sürecinde 45 Temel Yeterlilik Testi (TYT), 30 Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve 35 LGS deneme sınavı uygulanarak ölçme ve değerlendirme çalışmaları titizlikle yürütülmektedir" dediler. 

3a51dcf09

FIRSAT EŞİTLİĞİ         Geçen yıl Destek Eğitim Merkezlerinden faydalanan 230 öğrenciden 107’si üniversiteye yerleşme başarısı gösterdiğini hatırlatan HBB İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi yetkilileri, bu yıl başarı oranını artırmayı hedeflediklerini ifade etti.

İl genelinde YKS ve LGS destek eğitim merkezlerini yaygınlaştırarak daha fazla öğrenciye ulaşmayı ve eğitimde fırsat eşitliğini sağlamayı amaçlarken HBB, kursları ile ilgili detaylı bilgi ve başvuru için ALO 153 Beyaz Masa hattı üzerinden iletişime geçilebilir.


 
KOÇAK: ÜRETİMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK TEHLİKEDE

Saadet Partisi Hatay İl Başkanı Fadıl Koçak, Antakya Ziraat Odası’na gerçekleştirdiği ziyarette, son don olaylarının tarıma etkileri ve çiftçilerin karşı karşıya kaldığı sorunlar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Koçak, yaşanan doğal afetlerin üreticiyi ağır şekilde etkilediğini belirterek, bir an önce somut destek mekanizmalarının devreye alınması gerektiğini vurguladı.

KOÇAK GİRER
Antakya Zirat Odası Başkanı M. Muzaffer Okay ile tarımın sorunlarını  görüşen Koçak, "Narenciye ağaçlarının büyük bölümünde zarar oluşmuş, buğdayda verim düşüşü bekleniyor. Kuraklık tehdidi her geçen gün büyüyor. Baraj doluluk oranları geçen yıla göre yüzde 35 daha düşük. Çiftçimizin karşı karşıya olduğu riskler sadece doğa kaynaklı değil; geciken destekler ve eksik uygulamalar da üretimi zorlaştırıyor. Tarımın geleceğini korumak için vakit kaybetmeden harekete geçilmelidir" dedi.
CİDDİ KAYIPLAR        Geçtiğimiz günlerde yaşanan don olaylarının özellikle narenciye üretimini büyük ölçüde etkilediğini belirten Koçak,  şunları söyledi: "Hatay’da narenciye ağaçlarının yaklaşık yüzde 80’i zarar görmüş durumda. Yaz meyvelerinde de önemli sıkıntılar bekleniyor. Ürün arzında yaşanacak azalma, tüketici fiyatlarına da yansıyacaktır. Buğdayda ise verim düşüklüğü kaçınılmaz görünüyor. Çiftçimiz hem üretim kaybı yaşıyor hem de gelir beklentileri ciddi şekilde sarsılıyor."
Yaşanan kayıpların sadece ekonomik değil, sosyal etkilerinin de olacağına dikkat çekten Koçak, Kuraklık tehdidine karşı su yönetimi konusundaki eksikliklerin giderilmesini istedi.
"Barajlarımızın doluluk oranı geçen seneye göre yüzde 35 daha düşük. Üstelik 2015 yılında tamamlanması planlanan Reyhanlı Barajı hâlâ bitirilemedi. Tamamlanmış olsaydı, sulamada ciddi bir rahatlama sağlanacak, kuraklık riski azaltılabilecekti. Bu tür altyapı projelerinin gecikmesi, doğrudan üretimi etkiliyor" diyerek, sulama yatırımlarının hızla tamamlanması gerektiğini belirten Koçak, bölge tarımının su güvenliğine kavuşturulmasının artık ertelenemez olduğunu ifade etti.
TARSİM SİSTEMİ         Tarsim uygulamalarına da değinen Fadıl Koçak, çiftçilerin sigorta sisteminden yeterince faydalanamadığını kaydederek, açıklamasında şu görüşleri sıraladı: "Don afeti sonrası zarar gören birçok çiftçimiz henüz ekspertiz çalışmaları başlatılamadığı için mağdur durumda. Üstelik her sigorta poliçesi tüm zararları karşılamıyor; çiftçi, riskleri özel maddelerle ekletmediyse zararını tazmin ettiremiyor. Tarsim uygulamaları daha erişilebilir, kapsamlı ve hızlı bir yapıya kavuşturulmalıdır. Üretimin ve çiftçinin korunması Türkiye’nin ekonomik ve sosyal geleceği için hayatidir. Çiftçilerimizin yaşadığı kayıplar sadece bireysel bir sorun değildir; gıda arz güvenliğimizle, ekonomik istikrarımızla doğrudan bağlantılıdır. Çiftçimizi desteklemek, üretimi sürdürülebilir kılmak için acil destek paketleri hayata geçirilmelidir. Saadet Partisi olarak bu sürecin takipçisi olacağız ve üreticilerimizin sesi olmaya devam edeceğiz."


İmamoğlu, Hataylı Annelerden Dua İstedi

CHP Hatay Miletvekili Servet Mullaoğlu, halen Silivri'de tutuklu bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'nu ziyaret etti. Bir süre İmamoğlu ile görüşen Hatay Milletvekili Av. Servet Mullaoğlu, İmamoğlu'nun Hataylılara yazdığı notu da paylaştı. 

mulaoğluMXgAA9NKW

Kendi sosyal medya hesabından İmamoğlu'nun notunu paylaşan Hatay Milletvekili ve İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Mullaoğlu, 6 Şubat depremlerinde Hataylıların yanlarında gördüğü İmamoğlu ile 18 Nisan Cuma günü görüşmesinde, moralinin çok yerinde olduğunu görmekten mutlu olduğunu söyledi.

Mullaoğlu paylaşımında; "Sayın Cumhurbaşkanım, bütün annelerimizin duaları sizinle... Bu zulmü yapanlar, annelerimizin dualarına yenilecekler... Allah'ın izniyle en kısa zamanda da sizi aramızda göreceğiz ve hep birlikte ülkemizi hakkettiği güzel yarınlara taşıyacağız!.." ifadesini kullandı. 

Ziyaretle ilgili görüşlerini aldığımız Mullaoğlu, Hatay'ı önemseyen ve sürekli "Hatay benim ikinci memleketim" şeklinde dillendiren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun hesabını veremeyeceği hiçbir şeyin olmadığını ifade ederek, "Hukukun tecelli etmesi sonucunda İmamoğlu'nun bir dakika bile tutuklu olması söz konusu değil. Bu yönüyle iktidarın kamuoyunun vicdanına daha fazla baskı uygulamayacağına inanıyorum. Annelerimizin duası her koşulda önemli. Sayın İmamoğlu'nun Hatay'a olan ilgisi, sevgisi ve notu da anlamlı" ifadesini kullandı.

mulaoğlu9624083751 n

Mullaoğlu'nun aracılığıyla CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'nun 18 Nisan'da Hataylılara yazdığı not şöyle: "Çok kıymetli Hataylı hemşehrilerimize sevgi ve saygılarımı iletiyorum. Büyük acı yaşayan dostlarımızın tüm gücümüzle yanlarında olduk olmaya da devam edeceğiz. Özellikle en büyük duyarlılık ve emekle hizmetle sürecin en ön saflasında bulunan acılı vefakar Hatay'da annelerimizin ellerinden öpüyorum. Sizlerin duaları memleketimiz ve geleceğimiz için en güzel bereketli temenniler olacaktır. Ben sizlerden dualarınızı istiyorum." 


DEVA: Samandağ'daki Tarım Alanlarından Ellerinizi  Çekin

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Hatay Samandağ’da acele kamulaştırma kararı kapsamında yaşanan mağduriyetleri Meclis gündemine taşıdı. Avşar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle konuya ilişkin yazılı soru önergesi de verdi.

 1745049064 Av ar

Önergede, deprem sonrasında hızlı konut üretelim derken, kanun boşlukları, istisnalar ve yeni düzenlemelerle birçok mağduriyetin oluşturulduğunu dile getiren Avşar, tarımsal alanların imara açıldığını ve mülkiyet sorunlarının yaşandığını belirtti.

Son zamanlarda özellikle Hatay Samandağ’da yaşanan sorunlara dikkat çeken Avşar, kolluk nezaretinde, iş makineleriyle ağaçları sökmek, tarım alanlarını tahrip etmek, insanları darp etmenin nasıl değerlendirildiğini, vakfedilen tarım alanlarının hangi gerekçeyle kamulaştırmaya çalışıldığını sordu. Avşar, halkla derhal uzlaşı zemini bulunması gerektiğini belirtti.

Avşar, acele kamulaştırmayla ülkemizde el konulan ne kadar tarım arazisi olduğu, yeterli hazine arazisi olduğu halde neden tapulu tarım arazilerinin imara açıldığı, söz konusu yerlerde çevresel etkilerin değerlendirilmesi gibi birtakım soruyu Bakan Kurum’a yöneltti.

MAĞDURİYET          6 Şubat depremleri sonrası yetki kullanımı açısından birçok düzenlemeyle birlikte resen birçok işlemin de yapıldığını ve her ne kadar bir an önce hayatı normale çevirmek amacıyla hızlı hareket edilmesi ve oluşan büyük mağduriyetlerin giderilmesi öngörülse de birçok yerde farklı menfi sonuçların da oluştuğunu belirten Avşar, yetersiz zemin etütleri, 21-b pazarlık usulü ihaleler, bazı kanuni boşluklardan hareket etme vb. birçok durum; yapı sağlamlığı, hazineye daha büyük yük, yapı denetimleri, tarım alanın imara açılması, birçok kesimde mülkiyet sorunları gibi büyük mağduriyetlere yol açtığını ifade etti.

KAMULAŞTIRMA       Hatay Samandağ’da deprem konutlarının kısmen hazine arazilerinde yapıldığı ve şehrin yamaçlarında 11 etaplık konut inşasına başlandığını ifade eden Avşar, “Bunun birkaç etabı Hıdırbey ve Mağaracık Mahallelerinde planlanmıştır. Buralarda acele kamulaştırma yapılmadan ihalelerin yapıldığı, hak sahiplerine herhangi bir tebligatta bulunmadığı ve yeterli hazine arazisi olduğu halde bu hazine arazilerinde yapılmadığı iddia edilmektedir” dedi. 

AĞAÇ SÖKMEK     2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27’nci maddesinde acele kamulaştırmanın düzenlendiğini ve uygulanacak prosedürü açıkladığını belirten Avşar, ancak bilirkişilere göre acele kamulaştırma yapılacağı bölgede kamu yararı gözetilerek hazine arazisi olması durumunda bu amaçla hazine arazilerinin öncelikli olarak kullanılabileceğini aktardı.

Samandağ’da yaşanan olaylara dikkat çeken Avşar şöyle konuştu: “İlçe sınırları içerinde yeterli hazine arazisi olduğu halde tarım arazilerinde, henüz esasa ilişkin yürütmeyi durdurma kararı dahi verilmeden bir sabah vakti kolluk kuvvetlerinin nezaretinde iş makineleriyle ağaçlar sökülmüş, engel olmak isteyen vatandaşlar şiddete maruz bırakılmış, altyapıda (su, elektrik, artezyen kuyuları vb.) büyük tahribatlara yol açılmış ve çevrede ciddi zararlar oluşturmuştur.”

HİRİSE AŞI          Hatay yöresinde Alevi inancında önemli bir yeri olan, bayramlarda hazırlanan Hirise Aşı’nda aşure kullanılan meyvelere vakfedilen ağaçların sökülmek ve tarım topraklarının yok edilmek istendiğini ve bu durumun da toplumsal hassasiyetler ve huzur açısından büyük tehdit oluşturduğunu belirten Avşar, sözlerine şöyle devam etti: “Halkın hassasiyetleri, mülkiyet hakkı ve tarımsal alanların önemi göz önüne alınarak mevcut konutların yapımında hazine arazilerinin kullanımının önceliklendirildiği bir uzlaşı zemini sağlanmalıdır.”


Başkan Öntürk'ten Paskalya Bayramı Kutlaması

Hristiyan dünyasının en önemli yortularından biri olan  ve her yıl farklı bir tarihte kutlanan Paskalya Bayramı bu yıl 20 Nisan pazar günü kutlanacak.

5f21838ef8d2bc72a3

Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) Başkanı Mehmet Öntürk, ilkbahar ekinoksundan sonraki ilk dolunayın ardından gelen pazar gününe yani 20 Nisan pazar gününde kutlanacak olan Paskalya Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Başkan Öntürk, mesajında şu ifadelere yer verdi: "Yüzyıllar boyunca Anadolu, farklı köklerin bir arada özgürce yaşamasına ev sahipliği yapmıştır. Bunun en güzel örneği olan, üç semavî dinin kardeşlik, barış ve hoşgörü içinde birlikte yaşadığı şehrimiz, hoşgörünün sözde kalmadığı, dünyada eşine az rastlanabilecek kadim bir şehir olmuştur.

Hristiyan dünyasının en önemli yortularından biri olan Paskalya Bayramı; birlik ve beraberliğin şehri Hatay, farklı inanç ve kültürlerin kardeşçe yaşadığı bu topraklara getirdiği umut, sevgi ve dayanışma duygularını hep birlikte paylaşıyoruz.

Başta Hristiyan hemşehrilerimiz olmak üzere, Paskalya Bayramı’nı kutlayan tüm yurttaşlarımızın bayramını en içten dileklerimle tebrik ediyor; sağlık, huzur ve mutluluk dolu bir bayram geçirmelerini diliyoruz."