Bu alana reklam verebilirsiniz Sol kule (geniş ekran) · 160×600 px
(326) 214 86 49
Reklam
05 Ekim 2026, Pazartesi
Reklam
Vefat Edenler
Gündem (Ulusal)

Yıllardır raflardaydı: Artık marketlerde görülmeyecek

Market raflarında yeni dönem başlıyor. Geleneksel üretimi vurgulayan bazı ifadelerin ticari ürünlerde kullanımına son ve...

2 dk okuma 0
Yıllardır raflardaydı: Artık marketlerde görülmeyecek

Market raflarında sıkça görülen bazı yoğurt ve ayran ambalajlarındaki ifadeler için yeni dönem başlıyor. Geleneksel üretim yöntemlerini vurgulamak amacıyla kullanılan bazı tanımlamalar, yeni düzenlemeyle birlikte ticari ürünlerin etiketlerinde yer alamayacak.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün 1 Ekim 2026 tarihli duyurusunda, Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği kapsamında üretilen yoğurt, ayran ve benzeri ürünlerin etiketlerine ilişkin yeni kurallar hatırlatıldı. Buna göre ürün ambalajlarında “ekşi maya” ve “kara maya” ifadelerinin kullanımına izin verilmeyecek. Gıda işletmelerinin yeni düzenlemeye uyum sağlaması için verilen süre ise 31 Aralık 2026'da sona erecek.

Bu alana reklam verebilirsiniz Haber – metin içi · 640×320 px
(326) 214 86 49

AMBALAJLARDA HANGİ İFADELER KULLANILAMAYACAK?

Yeni uygulama yalnızca ürün isimlerini değil, ambalajlarda yer alan üretim yöntemi ve içerik açıklamalarını da kapsıyor.

Bu kapsamda şu ifadeler ürün etiketlerinde kullanılamayacak:

“Ekşi maya yoğurt”

“Kara maya yoğurt”

“Ekşi maya ayran”

“Kara maya ayran”

“Ekşi mayadan üretilmiştir”

“Kara maya kullanılmıştır”

Geçiş süresinin tamamlanmasının ardından mevzuata uygun olmayan etiketleri taşıyan ürünlerin piyasada bulunmasına izin verilmeyecek.

“EKŞİ MAYA” VE “KARA MAYA” NEDEN KULLANILAMIYOR?

Düzenlemenin temelinde, yoğurt ve ayran üretiminde kullanılan mikroorganizmaların mevzuatta bilimsel adlarıyla tanımlanması bulunuyor.

Yoğurt üretiminde kullanılan temel bakteriler Streptococcus thermophilus ile Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus olarak belirtiliyor. Mevzuatta ise “ekşi maya” veya “kara maya” adıyla tanımlanmış bir yoğurt kültürü bulunmuyor. Bu nedenle söz konusu ifadelerin ticari ürünlerin etiketlerinde tüketiciye sunulmasına izin verilmeyecek.

MARKET RAFLARI İÇİN SON TARİH 31 ARALIK

Yeni etiketleme kurallarına uyum için gıda işletmelerine tanınan süre 31 Aralık 2026'da sona erecek.

Bu tarihten sonra kurallara uygun olmayan etiketleri taşıyan ürünler, raf ömrü devam ediyor olsa dahi piyasada bulundurulamayacak. Böylece 2027 itibarıyla marketlerde satılan yoğurt ve ayranların ambalajlarında “ekşi maya” ve “kara maya” ifadelerinin yer almaması gerekecek.

Kaynak: Sözcü – haberin aslı
Bu haberi paylaşın
Bu alana reklam verebilirsiniz Haber – metin sonu · 728×90 px

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

İlgili Haberler