Bu alana reklam verebilirsiniz Sol kule (geniş ekran) · 160×600 px
(326) 214 86 49
Reklam
07 Kasım 2026, Cumartesi
Reklam
Vefat Edenler
Reklam
Türkiye (Ulusal)

Türkiye'den Yunanistan ve GKRY'ye Doğu Akdeniz uyarısı!

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Fransız bayraklı bir geminin kablo döşeme faaliyeti için yayımladığı seyir ikaz duyurularının Türkiye tarafından iptal edildiğini açıkladı. Bakanlık, Türk kıta sahanlığında planlanan faaliyet için gerekli izin sürecinin henüz tamamlanmadığını belirterek egemenlik haklarının korunacağı mesajını verdi.

2 dk okuma 0
Türkiye'den Yunanistan ve GKRY'ye Doğu Akdeniz uyarısı!
Kaynak HABER MERKEZİ

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Fransız bayraklı bir geminin kablo döşeme faaliyeti için yayımladığı seyir ikaz duyurularının Türkiye tarafından iptal edildiğini açıkladı. Bakanlık, Türk kıta sahanlığında planlanan faaliyet için gerekli izin sürecinin henüz tamamlanmadığını belirterek egemenlik haklarının korunacağı mesajını verdi.

Haberlerimizi Google’da Takip Edin

Gelişmelerden anında haberdar olun.
Google’da tercih edilen kaynak olarak ekleyin

Haberlerimizi Google’da Takip Edin

Gelişmelerden anında haberdar olun.
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanlarına ilişkin yeni bir gelişme yaşandı. Dışişleri Bakanlığı, Fransız bayraklı bir geminin kablo döşeme amacıyla Türkiye'nin kıta sahanlığını da kapsayan bölgede gerçekleştirmeyi planladığı faaliyet hakkında açıklama yaptı.

Bakanlık, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından yayımlanan seyir ikaz duyurularının Türkiye tarafından geçersiz sayılarak iptal edildiğini bildirdi.

Bu alana reklam verebilirsiniz Haber – metin içi · 640×320 px
(326) 214 86 49

FRANSIZ GEMİSİNİN FAALİYETİNE İTİRAZ

Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Fransız bayraklı geminin Türkiye'nin 18 Mart 2020 tarihinde Birleşmiş Milletlere bildirdiği kıta sahanlığı sınırları içerisinde izinsiz deniz bilimsel araştırma yapmayı planladığı belirtildi.

Söz konusu faaliyetin kablo döşeme amacı taşıdığına dikkat çekilen açıklamada, Türkiye'nin izni alınmadan gerçekleştirilecek çalışmaların uluslararası hukuka aykırı olduğu ifade edildi.

Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

YUNANİSTAN VE GKRY'NİN DUYURULARI İPTAL EDİLDİ

Bakanlık, Yunanistan ve GKRY'nin geminin faaliyetleri için yayımladığı seyir ikaz duyurularına Türkiye'nin karşı çıktığını açıkladı.

Açıklamada, "Yunanistan ve GKRY tarafından bu amaçla yayımlanan yetkisiz seyir ikaz duyuruları ülkemizce iptal edilmiştir" denildi.

Türkiye'nin kıta sahanlığında gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetler için gerekli onay sürecinin tamamlanmadığı da vurgulandı.

"TÜRKİYE'NİN MUVAFAKATİ HENÜZ ALINMADI"

Dışişleri Bakanlığı, Fransız gemisinin planladığı çalışmanın Türk kıta sahanlığında kalan bölümü için Türkiye'nin muvafakatinin gerektiğini bildirdi.

Bakanlık, uluslararası deniz hukukunun yerleşik hükümlerine işaret ederek söz konusu izin sürecinin henüz sonuçlanmadığını açıkladı.

Bu nedenle geminin Türkiye'nin kıta sahanlığı içerisinde gerçekleştirmeyi planladığı faaliyetlere yönelik itirazın sürdüğü belirtildi.

İlgini Çekebilir

Otomobil ile işçi servisi çarpıştı: 9 yaralı

02:00

Tesla'da Cybertruck dönemi kapanıyor

DIŞİŞLERİ'NDEN EGEMENLİK HAKLARI MESAJI

Açıklamanın devamında Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki egemenlik haklarını koruma konusundaki kararlılığına dikkat çekildi.

Dışişleri Bakanlığı, "Uluslararası hukuktan kaynaklanan egemenlik haklarımızı koruma konusundaki kararlılığımız tam olup, bölgede iş birliği, diyalog ve eş güdümü esas alan bir yaklaşımı benimsemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Türkiye, bölgede yürütülecek faaliyetlerde uluslararası hukuka uygun hareket edilmesi ve ilgili taraflar arasında koordinasyon sağlanması gerektiği yönündeki tutumunu yineledi.

Kaynak: CNN Türk – haberin aslı
Bu haberi paylaşın
Bu alana reklam verebilirsiniz Haber – metin sonu · 728×90 px

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

İlgili Haberler