Kaynak, mehmetucum.com
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevinde yeniden aday olabilmesi için seçimlerin 7 Mayıs 2028'den önce yapılması gerektiğinin Anayasa'da açıkça yazdığını söyledi.
CNN Türk'teki konuşan Uçum, bu kararın ancak Meclis tarafından alınabileceğini ifade etti.
Uçum seçim tarihi olarak kişisel önerisinin 16 Nisan olduğunu açıkladı.
Buna gerekçe olarak da Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş referandumunun yıl dönümünü gösterdi.
Ancak bunun bir erken seçim olmayacağını savunan Uçum, öne alınmış seçim ile erken seçimin "biraz farklı" olduğunu söyledi.
2023 yılında Cumhurbaşkanlığı seçiminin olağan tarihinin 18 Haziran olmasına karşın 14 Mayıs'ta yapıldığını ve bunun beş hafta öne çekilen bir seçim olduğunu söyleyen Uçum sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çünkü erken seçim kabulü Parlamenter Sistem'den kaynaklanan ekonomik süreçlerden siyasi krizlerden uyumsuzluklardan koalisyonların bozulmasından kaynaklanan bir sorunu çözmek üzere atılmış bir adım.
"Burada ise bir imkan yaratmakla ilgili Cumhurbaşkanımıza bir adaylık sağlamakla ilgili seçimlerin öne alınmasıyla ilgili bir değerlendirme var."
- Keten tohumu gerçekten sağlığa faydalı mı, bilim ne diyor?
- Bahçeli'den 19 yeni il önerisi: Bir ilçenin il olması ne anlama geliyor?
- 28 yıldır yürüyen Karl Bushby, 58 bin km yol sonra evine döndü
- Florida'da özel uçak şehre düştü, 9 kişi hayatını kaybetti
Haberin sonu
Muhalefet partilerine seslenen Uçum, "Sen demokratik rekabette kendine inanıyorsan yeneceğini düşünüyorsan Cumhurbaşkanımızın önünü kesmezsin" dedi ve Meclis'te seçim kararının 500 civarında milletvekilinden destek göreceğini savundu.
Uçum, seçim kararı için Meclis'te 360 oya ihtiyaç duyduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:
"AK Parti, MHP ve CHP'nin son açıklamalarından sonra 371 oya çıkıyor. Hayır demek Erdoğan karşıtlığı anlamına gelir, kimse böyle bir zaafla davranmaz, o zaman sandıkta yarışma. Siyasi olarak Cumhurbaşkanımızın adaylığının kesinleşti ancak hukuki olarak Meclis'in karar alması gerekiyor."
TBMM'de AKP ve MHP'nin başını çektiği Cumhur İttifakı'nın 331 sandalyesi bulunuyor. Bu tabloda Meclis'ten erken seçim kararı çıkabilmesi için muhalefetten en az 29 milletvekilinin karara destek vermesi gerekiyor.
Anayasa'nın 116'ncı maddesine göre TBMM seçimlerin yenilenme kararını verebiliyor. Bu karar için Meclis'te üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu gerekiyor.
Bu durumda milletvekili genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılıyor.
Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde seçimin normal zamanda yapılması durumunda mevcut cumhurbaşkanı üst üste en fazla iki kez aday olabiliyor.
Erdoğan, yeni sistemde 2018 ve 2023 yıllarında olmak üzere üst üste iki kez cumhurbaşkanı seçildi.
Ayrıca MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de kendisi gibi 16 Nisan 2028 tarihini işaret ettiğini söyleyen Uçum, "En son Kemal Bey de 'Seçimler 2028 Nisan'ında da yapılsa Mart'ında da yapılsa biz önümüze gelen bir seçim talebine hayır diyemeyiz' dedi" diye konuştu.
Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel'in de daha önce Erdoğan'ın adaylığına yeşil ışık yaktığını; DEM Parti'nin ise seçimlerin zamanında yapılması yönünde bir iradesinin olmadığını söyledi.
Muhalefet erken seçim için bugüne kadar ne dedi?
Erken seçim tartışmaları uzunca bir süredir kamuoyunun gündeminde.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 Eylül'de yaptığı "Önümüzde yaklaşan seçimleri inşallah başarıyla atlatacağımıza olan inancımı yeniliyorum" açıklaması, erken-baskın seçim tartışmasını yeniden gündeme taşıdı.
AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise Erdoğan'ın sözlerinin erken seçim sinyali olmadığını belirterek, "Türkiye'nin gündeminde şu anda bir seçim yoktur" açıklamasıyla tartışmaya nokta koydu.
25 Eylül'de TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da "erken seçimin yeri ve zamanı değil" açıklamasını yaptı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli seçimlerin erken yapılıp, Erdoğan'ın adaylığının önünün açılması yönünde çağrılar yaptı.
Bahçeli 6 Ekim'de Meclis'te yaptığı konuşmada seçimlerin yenilenmesi yönünde karar alınması yönünde çağrıda bulundu.
Özgür Özel'in lideri olduğu Yeni Parti seçimlerin bir an önce yapılması yönünde çağrıda bulunuyor.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise 27 Ekim'de iktidarın erken seçim kararı alması halinde buna itiraz etmeyeceklerini açıkladı.
Erdoğan'ın yeniden aday olup olmayacağına ilişkin bir soru karşısında ise Kılıçdaroğlu, "Erdoğan'ın aday olacağını nereden biliyorsunuz? Belki aday olmayacak. O günün koşullarına bakmalıyız. Ben Erdoğan'ın yeniden aday olacağını düşünmüyorum" dedi.
DEM Parti kaynakları ise erken seçim konusunda henüz bir gündemleri olmadığını, önceliklerinin çözüm süreci olduğunu belirterek, CHP içindeki bu yorumları bizzat Kılıçdaroğlu'nun erken seçim açıklamasının yalanladığı görüşünü dile getirdi.
Yeni Parti ise Kılıçdaroğlu'nun erken seçim açıklamasını mutlak butlan sürecinden bağımsız değerlendirmiyor.
Parti, Mart veya Nisan 2027'den sonra yapılabilecek bir erken seçimin, Erdoğan'ın yeniden adaylığına imkân sağlayacak şekilde gündeme getirildiğini savunuyor.
Yeni Parti Sözcüsü Zeynel Emre, gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlarken mutlak butlan sürecinin siyasi niteliğine dikkat çekti.
Emre, "Butlan gündeme geldiğinden beri biz bunun bir saray operasyonu olduğunu, Cumhur İttifakı'na eklemlenme olduğunu hep ifade ettik" dedi.
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.