CIA bünyesindeki “Kırmızı Hücre” biriminin hazırladığı öne sürülen ve basına sızan “İçeriden Ayrışma” başlıklı analizde, İsrail'in savaşlar nedeniyle ciddi bir siyasi ve toplumsal kırılma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. Raporda özellikle zorunlu askerlikteki adaletsizlik, cepheden dönen travmalı askerler, ekonomik tükenmişlik ve Netanyahu yönetimiyle yaşanan anayasal kriz öne çıkarıldı. Olası bir iç krizin teknoloji ve yapay zekâ yatırımlarını da kaçırarak İsrail ekonomisini daha da zayıflatabileceği değerlendirildi.
İsrail'in Gazze, Lübnan ve İran cephelerindeki savaşlarla birlikte yaşadığı siyasi, ekonomik ve toplumsal kriz derinleşiyor. Amerikan istihbaratının kalbi CIA bünyesinde, en kritik kriz senaryolarını çalışan “Kırmızı Hücre” biriminin hazırladığı öne sürülen bir rapor basına sızdı. “İçeriden Ayrışma” başlıklı analizde, savaşların İsrail içindeki siyasi, ekonomik ve toplumsal fay hatlarını kırılma noktasına getirdiği belirtildi.
EN BÜYÜK KRİZ BAŞLIKLARINDAN BİRİ: ASKERLİK ADALETSİZLİĞİ
Rapora göre İsrail toplumunu iç savaşa sürükleyebilecek en önemli sorunlardan biri, zorunlu askerlikteki adaletsizlik. Yedek askerlerin yıllarca ailelerinden ve işlerinden koparılarak cepheye gönderildiği, aşırı dindar Haredilerin ise askerlikten muaf tutulduğu ve devletten maaş aldığı ifade edildi. Bu durumun İsrail toplumunda derin bir öfke ve nefret dalgasına dönüştüğü öne sürüldü.
CEPHEDEN DÖNEN BİNLERCE ESKİ ASKER
İstihbarat raporu, tehlikeli bir başka unsura da dikkat çekiyor. Cepheden dönen, ciddi psikolojik travmalar yaşayan ve ağır silahlarla donatılmış binlerce eski askerin varlığına vurgu yapılıyor. Bu durumun, ülkede yaşanabilecek olası bir iç kriz açısından önemli bir güvenlik riski oluşturabileceği değerlendiriliyor.
EKONOMİK TÜKENMİŞLİK VE NETANYAHU KRİZİ
Gıda fiyatlarının zirve yapmasıyla birlikte ekonomik tükenmişliğin de arttığı belirtilen raporda, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun koltuğunu korumak için yarattığı anayasal krizin de ülkeyi daha büyük bir siyasi çatışmanın içine sürüklediği ifade edildi. 27 Ekim'deki seçimler öncesinde İsrail'in siyasi ve toplumsal açıdan adeta bir “barut fıçısına” dönüştüğü değerlendirmesi yapıldı.
“İÇ KRİZ ÇIKARSA YATIRIMLAR KAÇAR”
CIA analistlerine göre, olası bir iç kriz durumunda küresel teknoloji ve yapay zekâ devleri yatırımlarını hızla geri çekebilir. Bunun da İsrail'in ekonomik gücünü zayıflatacağı ve ülkenin bir “parya devlete” dönüşerek topyekûn çöküşünün hızlanmasına yol açabileceği öne sürüldü. Amerikalı kaynaklar, söz konusu çalışmanın hayali bir varsayım olmadığını, sahadaki İsrail uzmanlarının somut veriler üzerinden ulaştığı acil bir uyarı niteliğinde olduğunu belirtiyor.
İlgini Çekebilir
CIA raporu sızdı: İsrail'i içeriden ne bölüyor?
Fazla Kontrol Kanser Teşhisini Artırıyor mu? Dr. Yavuz Dizdar'ın "Kurcalarsanız Çıkıyor" Çıkışı Dikkat Çekti! Çarpıcı Açıklamalar
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.