Bu alana reklam verebilirsiniz Sol kule (geniş ekran) · 160×600 px
(326) 214 86 49
Reklam
22 Ekim 2026, Perşembe
Reklam
Vefat Edenler
Reklam
Gündem (Ulusal)

Bakan Fidan, Libya ile yapılan anlaşmayı değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Libya Temsilciler Meclisi'nin 2019'da Libya ile Türkiye arasında imzalanan deniz yetki alanlarının belirlenmesine ilişkin mutabakat muhtırasını kabulüne dair "Bu, gerek hukuksal açıdan gerek siyasal açıdan son derece meşru bir anlaşmadır. Bunu tartışmaya gerek yok." dedi.

Güncelleme: 5 dk okuma 0
Bakan Fidan, Libya ile yapılan anlaşmayı değerlendirdi
Haberler Dünya Bakan Fidan, Libya ile yapılan anlaşmayı değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Libya Temsilciler Meclisi'nin 2019'da Libya ile Türkiye arasında imzalanan deniz yetki alanlarının belirlenmesine ilişkin mutabakat muhtırasını kabulüne dair "Bu, gerek hukuksal açıdan gerek siyasal açıdan son derece meşru bir anlaşmadır. Bunu tartışmaya gerek yok." dedi.

Anadolu Ajansı
Giriş: 21 Ekim 2026 - 21:05 Güncelleme: 21 Ekim 2026 - 21:08
Google’da haber kaynağınızı Habertürk olarak seçmek için tıklayın
Bakan Fidan, Libya ile yapılan anlaşmayı değerlendirdi

Bakan Fidan, Belçika'nın başkenti Brüksel'e yaptığı ziyaret kapsamında AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Fidan, Brüksel'de yoğun bir mesai yaptıklarını aktararak "Hem Belçika hükümetiyle olan ikili ilişkilerimiz hem NATO ile ilişkiler hem AB ile olan ilişkiler hem buradaki vatandaşlarımız, sivil toplum örgütleriyle ilgili konuları merkeze alan çok yoğun bir mesai geçirdik." ifadesini kullandı.

Bu alana reklam verebilirsiniz Haber – metin içi · 640×320 px
(326) 214 86 49

Belçika'da çok sayıda temasta bulunduklarını söyleyen Fidan, Belçikalı mevkidaşıyla ikili ve bölgesel ilişkileri değerlendirdiklerini dile getirdi.

Adalet Bakanı Akın Gürlek ve İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ile Türkiye-Belçika Dışişleri, Adalet ve İçişleri Bakanları görüşmesi yaptıklarının altını çizen Fidan, görüşmelerde üç bakanlığın konularını ve diğer dolaylı konuları ilgilendiren tüm meseleleri masaya yatırdıklarını ve üzerinden geçtiklerini belirtti.

REKLAM

Fidan, bu 3+3 platformunun 2016'dan beri ihdas edilmiş ve çok faydalı bir platform olduğunu vurguladı.

Belçika Kraliçesi Mathilde'nin Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlatan Bakan Fidan "Büyük bir ekonomi, ticaret heyetiyle beraber. Bu tabii ikili ilişkileri başka bir seviyeye taşıdı açıkçası ve onun üstüne de biz bina ederek gidiyoruz." diye konuştu.

Brüksel'de NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile de bir araya geldiğini aktaran Fidan, Rutte ile hem Türkiye-NATO ilişkileri hem de temmuz ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde yapılan NATO Ankara Zirvesi'nin devamında alınan kararların takibi, Rusya-Ukrayna Savaşı, Körfez, NATO'yu yakından ilgilendiren kurumsal konular ve kriz bölgeleriyle ilgili konuların üstünden geçtiklerini dile getirdi.

REKLAM

Fidan, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ile görüştüklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Türkiye-AB ilişkileri, tıkanma noktaları nasıl aşılabilir? AB-Türkiye tarafından yakın takip edilen bölgesel ve küresel konular var. Yine Rusya-Ukrayna Savaşı, Hürmüz Boğazı, Babulmendeb Boğazı ve bundan kaynaklı enerji problemleri. Karadeniz'deki gerginlikten dolayı bir türlü dünya piyasalarına çıkmayan tahıl ürünleri, bunlar ne olacak, nasıl yapacağız, onlara ne tür çözümler getireceğiz? Türkiye-AB ilişkilerindeki tıkanan noktalar, ilerleyen noktalar, bunların da bir muhasebesini yaptık." değerlendirmesinde bulundu.

REKLAM

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile de bir araya geldiklerini ifade eden Fidan, kendisiyle uzun bir görüşme yaptıklarını, AB-Türkiye konularını çok ciddi bir şekilde gözden geçirme imkanı bulduklarını söyledi.

Fidan, bu düzenli görüşmelere devam etmek gerektiğini belirterek, "Çok önemli konular var, ticari ve siyasi konular var. Bizim mevcut statümüzle ilgili konular var, adaylık statüsüyle ilgili konular. Bunlar için nitelikli, planlı, ısrarlı görüşmelerin devam etmesi elzem." dedi.

Bakan Fidan, Libya Temsilciler Meclisi'nin 2019'da Libya ile Türkiye arasında imzalanan deniz yetki alanlarının belirlenmesine ilişkin mutabakat muhtırasının kabulüne ilişkin, bu konuyu o dönemdeki görevi kapsamında da 2019'dan bu yana yakından takip ettiğini belirterek, gerçekten gelinen noktanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde yürütülen dış politika kapsamında bir diplomasi başarısı olduğunu vurguladı.

REKLAM

Anlaşmanın Türk dış politikasının esasına göre şekillendiğinin, barışı, istikrarı destekleyen ve kazan kazan esasına dayalı olduğunun altını çizen Fidan, "Tabii burada Libyalı kardeşlerimizin Türkiye'ye olan güveni ve Doğu Akdeniz'e gelecek olan istikrar fevkalade önemli." dedi.

"Gerek hukuksal açıdan gerek siyasal açıdan son derece meşru bir anlaşmadır"

Fidan, diğer taraftan bu anlaşmaya tepki gösteren ülkelere ilişkin de "Bunların biz neden tepki gösterdiğini de biliyoruz. Bazıları tepki göstermeleri gerektiği için tepki gösteriyorlar. Bazılarının gerçekten bu konuyla ilgili stratejik problemleri var. Ama bu, gerek hukuksal açıdan gerek siyasal açıdan son derece meşru bir anlaşmadır. Bunu tartışmaya gerek yok." ifadelerini kullandı.

REKLAM

Hatta Türk hukukçulara göre 2019'da imzalanan anlaşmanın tekniği gereğince aslında zaten yürürlükte olduğunu aktaran Fidan, "(Libya Temsilciler) Mecliste yapılan ise bir kabul işlemi oldu esas itibarıyla, bir onaylama işlemi değil, bizim hukukçularımıza göre. Biz 2019'dan itibaren bunu zaten geçerli bir anlaşma olarak görüyorduk." diye konuştu.

Fidan, bunun Türk diplomasisinin bir başarısı olduğunu yineleyerek "İnşallah buna benzer başarılarımızı halkımıza yaşatmaya devam edeceğiz. Bizim amacımız her yerde olduğu gibi Akdeniz'de de istikrarı, barışı, huzuru, mutluluğu getirmek. Bunun dışında da diplomasimizin bir amacı yok." dedi.

ÖNERİLEN VİDEO

FETÖ'nün mahrem yapısına operasyon

İstanbul merkezli 3 ilde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) mahrem yapılanmasına yönelik düzenlenen operasyonda 15 şüpheli gözaltına alındı. (DHA)

#Bakan Fidan
#türkiye
#libya
Yazı Boyutu
Küçük Normal Orta Büyük Ekstra Büyük
  • Ana Sayfa
  • Yazı Boyutu
  • Paylaş
    • Kaydet
    • Görüntüle
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
Heyecan sürüyor!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev ile görüştü
Zonguldak'ta bina çöktü: 1 ölü
Bakan Gürlek'ten borsa manipülasyonu açıklaması
Garanti BBVA kredileri daha yeşil
"Yatırımcı ile manipülatörü birbirine karıştırmayacağız"
Ake'den Fenerbahçe'ye kötü haber!
Türkiye ve 3 ülke arasında 'Bedir' Mutabakat Zaptı imzalandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklamalar
"Trablusgarp'tan bu yana tarihi yürüyüş"
1 yaşındaki bebeğin akciğerinden çıktı!
Fransız zincir marketin hisseleri protestolarla çakıldı
Aynadaki ben neden benden farklı?
131 fon ile BES'in ilgisi yok
"Bazı hikâyeler fikrini değiştirir"
Dolmabahçe'de hedef 9'da 9!
Elektronik sigarada kalp krizi tehlikesi!
Fon soruşturmasında yeni dalga
VFS Global'den 'randevu dolandırıcılığı' uyarısı
Dünyanın en iyi mercimek yemekleri
Kaynak: Habertürk – haberin aslı
Bu haberi paylaşın
Bu alana reklam verebilirsiniz Haber – metin sonu · 728×90 px

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

İlgili Haberler